StoryEditor

Čović: Nema prepreka za ispunjavanje preduvjeta za kandidatski status

Piše D  /  17.10.2017., 04:10h

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je danas u Sarajevu nakon sastanka s predstavnicima Parlamenta FBiH da nema nijedne prepreke za ispunjavanje preduvjeta za podnošenje zahtjeva za kandidatski status BiH za članstvo u Europskoj uniji u ovoj godini.

- Ono što predstavlja problem je kako parlamentarnu većinu motivirati da u hodu riješi neke od problema koji su nas do sada opterećivali jer nam je ostalo vrlo malo vremena da napravimo veliki iskorak kad je u pitanju vanjska politika Bosne i Hercegovine - rekao je Čović.

Smatra da će u narednim danima biti potrebna inicijativa triju stranaka koje čine većinu u Federaciji BiH kako bi oko ključnih tema zauzeli zajednička stajališta i napravili plan do kraja godine.

- Pitanja oko kojih postoji više problema treba ostaviti za rješavanje nakon nove godine, dok ono što smo usuglasili a tiče se reformskih procesa treba završiti u ovoj godini. Tada možemo prijatelje iz EU informirati da smo na dobrom putu pa da se onda oni oglase oko našeg kandidatskog statusa - naveo je Čović.

Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara istakla je kako su ona i kolega Mušić u ime oba doma preuzeli obveze u vezi sa zakonom iz reformske agende, a najvažnije je usvajanje budžeta do kraja godine.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić kazao je da su Čovića informirali o radu Parlamenta i njihovim nastojanjima da Federacija stabilno okonča tekuću godinu i tako uđe u 2018. u duhu Reformske agende kao mandatnog dokumenta.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 18:35