StoryEditor

Čolak: Prijedlog SDA suprotan presudi Ustavnog suda, FBiH žele pretvoriti u bošnjački entitet

Piše D  /  17.11.2017., 06:11h

SDA-ov prijedlog Izbornog zakona ne provodi Odluku Ustavnog suda, već samo potvrđuje njihovu namjeru zadržavanja statusa quo, želju za dominacijom nad Hrvatima i pretvaranja Federacije BiH u bošnjački entitet, izjavio je predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH i član Predsjedništva HDZ BiH Bariša Čolak, komentirajući za Hrvatski Medijski Servis, prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, kojeg je u Parlament BiH danas uputila Stranka demokratske akcije.

Podsjetimo SDA je predložila da se u Izbornom zakonu BiH izmijeni član 10.12, stav (2), tako da se za svaki kanton broj stanovnika iz konstitutivnog naroda i iz reda ostalih dijeli brojevima 1, 3, 5, 7 i tako dalje, sve dok je to potrebno za raspodjelu.

“Brojevi koji se dobiju kao rezultat ovih dijeljenja predstavljaju količnike svakog konstitutivnog naroda i ostalih u svakom kantonu. Svi količnici konstitutivnih naroda redaju se zasebno po veličini tako što se najveći količnik svakog konstitutivnog naroda stavlja na prvo mjesto. Svakom konstitutivnom narodu daje se jedno mjesto u svakom kantonu koji ima najmanje jednog takvog zastupnika u svom zakonodavnom tijelu. Preostala mjesta se daju konstitutivnim narodima i ostalim, jedno po jedno, od najvećeg prema najmanjem prema preostalim količnicima na listi”, piše u SDA-ovom Prijedlogu zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH.

"Pa oni kao da nisu pročitali Odluku Ustavnog suda BiH i obrazloženje te odluke po apelaciji gospodina Ljubića, koji je stavio izvan snage upravo odredbu da se iz svakog kantona bira po jedan izaslanik svakog konstitutivnog naroda u Dom naroda, jer je omogućavala da jedan narod drugom bira izaslanike u nacionalne klubove Doma naroda. To što je Ustavni sud poništio oni sada predlažu da se vrati u Izborni zakon, što je van pameti", kazao je Čolak za HMS.

Ustavni sud je u svojoj odluci jasno rekao da Dom naroda nije dom županija, već da je, to što mu i ime kaže dom konstitutivnih naroda, te da pravo na demokratsko odlučivanje koje se ostvaruje legitimnim političkim predstavljanjem mora biti utemeljeno na demokratskom izboru delegata u Dom naroda FBiH onog konstitutivnog naroda koji predstavlja i čije interese zastupa, a ne da jedan narod drugom bira izaslanike, podsjetio je Čolak na obrazloženje Ustavnog suda, ističući kako je prijedlog SDA u potpunoj suprotnosti s presudom Ustavnog suda.

"Jednako tako je u suprotnosti s presudom Ustavnog suda i prijedlog da se srpski klub Federalnog doma naroda bira s liste koja dobije najviše glasova. Znate što to znači? Da bi se najviše Srba izabralo u Klub Srba iz Sarajeva, a znate koliko tamo živi Srba, pa to, jasno je ne bi bili legitimni predstavnici Srba", kazao je Čolak.

Suprotne presudi Ustavnog suda, Čolak je ocijenio i SDA-ov prijedlog izbornih pravila za Mostar.

U tom prijedlogu stoji da se Gradsko vijeće Mostara sastoji od 35 vijećnika koji se biraju u izbornim jedinicama na način: četiri vijećnika iz Izborne jedinice 1, osam vijećnika iz Izborne jedinice 2, po tri vijećnika iz Izbornih jedinica 3 i 4, deset vijećnika iz Izborne jedinice 5, šest vijećnika iz Izborne jedinice 6 i jedan vijećnik iz Izborne jedinice 7.

Izborne jedinice su Centralna zona i šest gradskih područja koja odgovaraju bivšim općinama čije su granice utvrđene mapom priloženom uz Prijelazni statut Grada Mostara. Izborna jedinica 1 sastoji se od gradskog područja Mostara-Sjever, Izborna jedinica 2 od gradskog područja Mostar-Stari Grad, Izborna jedinica 3 od gradskog područja Mostar-Jugoistok, Izborna jedinica 4 od gradskog područja Mostar-Jug, Izborna jedinica 5 od gradskog područja Mostar-Jugozapad, Izborna jedinica 6 od gradskog područja Mostar-Zapad i Izborna jedinica 7 od Centralne zone, stoji u SDA-ovom prijedlogu.

"I tu SDA predlaže ono što je Ustavni sud BiH poništio, kao diskriminirajuće odredbe jer se, prema  tim poništenim odredbama iz gradskih područja s različitim brojem birača birao isti broj vijećnika, pa glas svakog birača nije vrijedio jednako. Oni sada, istina predlažu, da se iz gradskih područja s različitim brojem birača bira različit broj vijećnika, ali tako da taj broj nije ni približno srazmjeran broju birača, što je opet u suprotnosti s presudom Ustavnog suda BiH.

Uz to, predlažu i izbor vijećnika iz Centralne zone, koja ni po Ustavu ni po prelaznom statutu ne može biti izborna jedinica, a uz to problem je i što u Centralnoj zoni nema dovoljno birača da bi mogli izabrati svog vijećnika u Gradsko vijeće. Uz to predlažu uz gradonačelnika i izbor dogradonačelnika, a za to treba mijenjati Ustav", kazao je Čolak, te zaključio:

"Ja ovdje ne vidim nikakvu želju da se stvari mijenjaju,već, naprotiv, vidim želju da se zadrži status quo,  da oni i dalje biraju Hrvatima izaslanike i pretvaraju Federaciju BiH u bošnjački entitet".

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 18:06