StoryEditor

Cesta Neum-Stolac je prioritet i za nju je već osigurano 40 milijuna KM

Piše D  /  07.10.2017., 07:10h

- Nije istina da se godinu dana čeka raspisani natječaj. Kredit Europske investicijske banke (EIB) ni Svjetske banke do nekog proteklog razdoblja nisu bili efektivni. Kredit EIB-a je efektivan, a prva inicijalna sredstva koja smo povukli još nismo dobili na račun. Dakle nismo ni mogli ugovoriti kredit. A kredit Svjetske banke nažalost još nije efektivan, a trebao bi biti u narednom razdoblju. Tek nakon toga možemo pristupiti ugovorima. Slažem se da procedura traje dugo jer nismo imali operativna sredstva", rekao je Pravdić, prenosi Večernji List BiH.

Pravdić je kazao da je zaprepašten kako su povjerljivi dokumenti procurili u javnost. "Mi smo se dopisivali s bankama i s izvođačima u pojašnjenju nekih stvari. Neki povjerljvii dokumenti su izašli u javnost gdje Svjetska banka i EIB mogu čak odustati od financiranja ovih kredita. To se do sada nije događalo", izjavio je direktor Cesta FBiH. "Svjesni smo kako izgleda put. U programu modernizacije cesta koje implementiraju Ceste FBIH s tri međunarodne kreditne institucije Svjetskom bankom, EIB i EBRD.

Cesta Neum-Stolac je prioritet. Iz Svjetske banke i EIB-a izdvojeno je 40 milijuna za gradnju te ceste. Završili smo eksproprijaciju na dva lota i raspisan je međunarodni natječaj. Međutim, mi moramo tražiti suglasnost od dvije međunarodne institucije Svjetske banke i EIB-a. Mi da smo imali sve završeno, opet ne bismo mogli ugovoriti zbog te efektivnosti. Nije do nas ovo čekanje. Procedura se produžila jer nismo imali operativna sredstva", izjavio je Pravdić.

Koliko se izgradilo kilometara cesta u FBiH u posljednje tri godine?

"JP Ceste FBiH je menadžer na magistralnoj cestovnoj infrastrukturi i imam ukupno 2.150 kilometra magistralnih cesta. Priča o trošarinama je važna jer neki od kredita su uvjetovani trošarinama. Naši prihodi od naknada za ceste, registracija vozila i slično su dovoljni za osnovne stvari, a to su redovito zimsko održavanja cesta, projekte sigurnosti i vraćanje kredita za program rehabilizacije cesta koji je bio od 2008. do 2011. godine. Zato nemamo prostora za neke velike izgradnje", odgovorio je Pravdić. Direktor Cesta FBiH je kazao da će FBiH biti veliko gradilište kada je riječ o magistralnim cestama. "Na magistralnim cestama se odvija većina prometa, gotovo 70 posto prometa u FBiH, odnosno BiH.", tvrdi Pravdić za N1.

Dnevnik.ba

 

18. travanj 2024 10:41