StoryEditor

Cerar traži potporu u parlamentu za tužbu protiv Hrvatske

Piše D  /  01.03.2018., 09:03h

"Uvjeren sam da pismo Komisiji moramo poslati što prije. Sada imamo sve argumente i pravne podloge kojima dokazujemo da Hrvatska krši međunarodno i europsko pravo", kazao je Miro Cerar nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova Karlom Erjavcem i skupinom pravnika koji rade na pismu Komisiji i tužbi protiv Hrvatske pred sudom EU-a u Luksemburgu. 

"Unatoč tome, o svemu želim obavijestiti čelnike parlamentarnih stranaka na skorašnjem sastanku parlamentarnog odbora za vanjsku politiku i dobiti zadovoljavajuću potporu, a vlada bi nakon toga bez odgode pismo poslala Komisiji", kazao je Cerar.

Slovenski je premijer rekao da su ga ministri i pravni stručnjaci obavijestili o pripremama za potrebne pravne korake, pri čemu bi se Slovenija pozivala na 259. članak Ugovora o djelovanju EU-a, pri čemu je postupak takav da se argumenti jedne članice protiv druge najprije iznesu Europskoj komisiji, koja u roku od tri mjeseca može dvije strane obavijestiti o svom stajalištu i zatražiti da one svoje stajalište dodatno argumentiraju.

"Komisija nakon slanja pisma ima tri mjeseca za odgovor. Ako Komisija pokrene postupak protiv Hrvatske, preuzet će sama stvari u svoje ruke, a u suprotnom Slovenija će s pravnim postupcima nastaviti sama", kazao je Cerar. Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec kazao je nakon sastanka da će vlada o pokretanju pravnih postupaka odlučivati u četvrtak, a nakon toga bi se o postupku pred Komisijom i mogućoj tužbi protiv Hrvatske izjašnjavali i čelnici političkih stranaka.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 05:28