StoryEditor

Borjana Krišto s parlamentarnim izaslanstvom u Bruxellesu

Piše D  /  21.11.2017., 11:11h

Pored izaslanstva BiH, na okruglom stolu sudjeluju i članovi Europskog parlamenta (EP), članovi parlamenata predpristupnih zemalja i članovi parlamenata država članica Europske unije.

Dvodnevni događaj organizira Koordinacijska skupina za potporu demokraciji i izborima (DEG), u suradnji sa Odborom za vanjske poslove, Pododborom za ljudska prava i izaslanstvima EP za odnose sa zemljama zapadnog Balkana, navodi se u priopćenju Parlamentarne skupštine BiH.

Prvog dana na okruglom stolu raspravljalo se o Reformskoj agendi i njenoj provedbi, prigodom čega su razmijenjena mišljenja sa stalnim izvjestiteljima i izvjestiteljima u sjeni za Odbor za vanjske poslove EP, te sa predsjedateljima izaslanstava u Zajedničkim parlamentarnim odborima za odnose sa zemljama proširenja.

Tom prigodom, izraženo je žaljenje zbog nefunkcioniranja Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između PS BiH i EP i naglašeno da smo izgubili dosta vremena zbog ove činjenice.

Istaknuo je i to da su mir, stabilnost i ekonomska održivost nužni za zemlje zapadnog Balkana, te da su EU i navedene zemlje ovisne jedne o drugima.

Krišto je iznijela kronologiju dosadašnjeg europskog puta BiH i utvrdila da BiH ima jedinstven stav oko članstva u EU.

U svom izlaganju Krišto je, kako je saopćeno, naglasila i da su populizam i demagogija uzrokovani preuranjenom izbornom kampanjom, te da su nedostatak povjerenja i političke volje uzrok trenutnom zastoju i nemogućnosti političkog dogovora oko bitnih pitanja.

Na kraju izlaganja, predsjedateljica ZD PS BiH još jednom je rekla da je izmjena Izbornog zakona BiH preduvjet rješenja svih drugih problema, kao i da će i dalje činiti sve da se napravi pozitivan iskorak ka članstvu naše zemlje u EU.

Bosić u obraćanju nazočnima, ocijenio je pozitivnim napore predsjednika Europske komisije Jan - Cloude Junckera i visoke predstavnice Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federice Mogherini i njihove posljednje izjave koje po prvi put daju određene datume i idu u prilog daljnjeg širenja EU na zemlje zapadnog Balkana.

Sudionici su prvog dana okrugolog stola raspravljali i o ulozi parlamenata u osnaživanju civilnog društva, unapređenju dobrog upravljanja, vladavine prava i nediskriminacije, priopćeno je.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 01:26