StoryEditor

Bitcoin premašio 14 tisuća dolara, može li i dalje rasti?

Piše D  /  07.12.2017., 12:12h

U posljednjih godinu dana cijena te virtualne valute porasla je za preko 1000 posto i mnogi se pitaju radi li se o tržišnom balonu, kakvi se javljaju na svim tržištima, od dioničkih do nekretninskih - što smo imali prilike osjetiti i u Hrvatskoj - te ima li prostora za daljnji rast?

Josip Kokanović, analitičar Admiral Marketsa, smatra da je Bitcoin precijenjen, no i da to ne znači da cijena neće i dalje rasti.

"S obzirom na trenutnu mogućnost korištenja Bitcoina u realnom svijetu, smatram da Bitcoin jest precijenjen. Jer kod velike većine transakcija Bitcoin nije značajno brži, jeftiniji i sigurniji od transakcija npr. karticama ili sustava poput PayPala. No, pri bilo kojem ulaganju, ulaže se u budućnost. Ukoliko jednog dana kriptovalute budu općeprihvaćeno sredstvo plaćanja i ukoliko se riješe današnja tehnološka ograničenja i pravna nesigurnost na polju kriptovaluta, vrijednost Bitcoina bi mogla čak i sa sadašnje razine višestruko porasti. Postoje prognoze da bi Bitcoin mogao dosegnuti čak i 100.000 USD. No, treba imati na umu da se nakon velikog rasta uvijek pojavljuju takve prognoze. Npr. 2007. godine su mnogi prognozirali da će cijena nafte sa 147 USD ići na 200 USD po barelu, a zapravo je nakon toga došlo do pada na 30 USD po barelu", kaže Kokanović

Kaže da je do ovoliko snažnog porasta cijene Bitcoina došlo zbog špekulativne potražnje, ali i da je nemoguće procijeniti kada će njegova cijena dosegnuti vrhunac.

"Do naglog rasta cijene Bitcoina (više od 1000 % u posljednjih godinu dana), dolazi ponajviše zbog špekulativne potražnje. Gotovo svi koji su zadnjih godina kupili Bitcoin ili neku drugu kriptovalutu, to ne rade da bi platiti nekakav realan proizvod ili uslugu, nego zbog toga što smatraju da će je kasnije moći prodati po skupljoj cijeni. Gotovo je nemoguće procijeniti kad će cijena bilo čega, uključujući kriptovalute, dosegnuti maksimalnu cijenu. Lako je moguće da će se rast cijene Bitcoina nastaviti još mjesecima ili godinama. No, treba imati na umu da čak i ako Bitcoin zaživi kao globalno decentralizirano sredstvo plaćanja, doći će vrijeme kad će mu cijena padati. Sa svakim novim postotkom rasta, korak smo bliže takvoj situaciji", upozorava Kokanović

Priča o Bitcoinu počinje u studenom 2008. godine kada je objavljen rad pod nazivom ‘‘Bitcoin: Peer-to-Peer elektronski gotovinski sustav‘‘ (.pdf) koji potpisuje Satoshi Nakamoto. 

 

U siječnju 2009. Bitcoin sustav je zaživio te je stvorena prva platforma za stvaranje Bitcoina. Nakon toga Satoshi Nakamoto stvara prvi blok od 50 jedinica nove valute i tako kreće cijela priča.
Tko ili što je Satoshi Nakamoto nikada nije otkriveno. Službena verzija je da se radi o skupini programera, ali anonimnost na kojoj su inzistirali dobra je podloga za razne teorije zavjere. Naime, Satoshi se 2008. godine pojavio niotkuda, objavljujući rad o Bitcoinu, te je tada tvrdio da je na njegovom razvoju radio dvije godine, što je s obzirom na kompleksnost projekta zahtijevalo vrlo veliki angažman.

U početku, Satoshi je bio aktivan na forumu o Bitcoinu, te je odgovarao na mailove. Iako se radi o open source projektu, u kojem svi programeri, koji to žele, mogu sudjelovati i dati svoj doprinos, u prvog godini većinu modifikacija Satoshi je napravio sam.

S obzirom na to da je do kraja 2009. godine stvoreno preko milijun i pol Bitcoina, te da je samo četvrtina njih te godine promijenila vlasnika, procjenjuje se da bi Satoshi mogao posjedovati oko milijun Bitcoina. Satoshi je sredinom 2010. godine prestao raditi na projektu. U travnju 2011. Satoshi je u komunikaciji s jednim programerom navodno izjavio da se povukao s projekta jer "radi na drugim stvarima", te je u to vrijeme prestao odgovarati na mailove i potpuno nestao.

Popularnost Bitcoina s vremenom raste te se širi mreža organizacija i kompanija koje ovu digitalnu valutu prihvaćaju kao sredstvo plaćanja.

No u povijesti razvoja Bitcoina nije sve bilo idilično. Početkom 2014. godine propao je MtGOX, jedna od najvećih burzi Bitcoina. Ulagači su ostali bez novca, što je uzdrmalo tržište te je Bitcoin nakon toga pao za 80 posto.

No, kao što vidimo, ti problemi nisu uspjeli dugoročno uzdrmati povjerenje u virtualne valute. Cijena Bitcoina nastavila je rasti, pojavile su se i neke druge virtualne valute, a je li sadašnja situacija, snažan rast cijene, dugoročno održiva - pokazat će vrijeme, donosi Index

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 14:50