StoryEditor

‘Bili su dobra kršćanska obitelj, djeca su znala Bibliju napamet‘

Piše D  /  17.01.2018., 06:01h

Roditelji iz pakla koji su godinama držali djecu zatočenom bili su vrlo pobožni, a imali su čak 13 djece jer su vjerovali da je to božja želja.

Ispričali su to baka i djed zatočenih nesretnika koje su supružnici David (57) i Louise Anne Turpin (49) vezali lancima za krevete, izgladnjivali i zanemarivali.

foto: Riverside County Sheriff‘s Dept

Iz pakla ih je izbavila 17-godišnjakinja koja je pozvala policiju nakon što je u kući pronašla mobitel te uspjela pobjeći. Kad je policija upala u kuću, imala je što vidjeti - 12 djece bilo je neuhranjeno, propalo, a 17-godišnjakinja koja je policiju pozvala zbog izmučenosti i gladi izgledala je kao da ima 10 godina.

Iako su svi izgledali kao djeca u razvoju, policajci su se iznenadili otkrivši kako ih je čak sedmero odrasle dobi, staro između 18 i 29 godina.

Šestero djece, među kojima i 17-godišnjakinja, zbrinuti su u medicinskom centru u dolini Moreno, dok je sedmero starijih pomoć pružena u medicinskom centru u Coroni.  Dobili su hranu i potrebnu njegu nakon što su spašeni iz užasnih uvjeta od kojih bi im traume mogle trajati godinama, objavile su lokalne vlasti.

Monstruozni roditelji David Allen (57) i Anna Turpin (49) u nedjelju su pred sudom optuženi po devet točaka za mučenje i 10 točaka za ugrožavanje dobrobiti djece te im je određena jamčevina od 9 milijuna američkih dolara, a sudsko saslušanje najavljeno je za četvrtak.

foto: Facebook

Djeca su znala dijelove Biblije napamet

Davidovi roditelji, James i Betty su iznenađeni i šokirani optužbama na račun sina i snahe. Opisuju ih kao dobre kršćane koji su bili cijenjeni u svojoj zajednici. Za ABC su rekli da su David i Anne djecu školovali kod kuće, a dio njihovog obrazovanja bilo je i učenje dijelova Biblije napamet, javlja Mirror.

Djed i baka kažu da su unuke zadnjih put vidjeli prije pet godina kad su ih posjetili u Kaliforniji. Priznali su da su im se djeca učinila neuhranjena, ali da su Turpinovi ostavljali dojam sretne obitelji. Sa sinom i snahom nakon toga čuli su se samo telefonski, ali ne i s unucima.

foto: Facebook

Turpinovi su često s djecom odlazili na putovanja, među ostalim i u Disneyland. Uvijek su nosili istu odjeću. Baka i djed kažu da je to bilo radi sigurnosti, da se lakše raspoznaju u gužvi.

- Bili su jako zaštitnički nastrojeni prema djeci - kažu djed i baka.

foto: Facebook

‘Nije nam htjela reći gdje žive, brinuli smo se‘

Elizabeth Jane Flores (41) je za Daily Mail ispričala da svoju sestru Louise Anne nije vidjela 19 godina, čule su se samo telefonski. Sestra Louise nikad je nije pozvala u svoj dom niti joj dala da razgovara s nećacima i nećakinjama.

foto: Facebook

- Nešto je djelovalo čudno u toj obitelji, ali ni u ludilu nisam očekivala ovakav ishod. Jako smo se brinuli za njih, ali nismo mogli ništa učiniti. Nisu nikome dali da ih posjeti, a mi nismo imali njihovu adresu - rekla je Flores.

- Nikad nam nije dala da razgovaramo s djecom. Nije htjela ni prihvatiti moj zahtjev za prijateljstvom na Facebooku. Svi smo se pitali što se događa. Roditelji su nekoliko puta rezervirali let da ih posjete, ali kad bi došli, Louise im nije htjela reći gdje žive i roditelji bi se uplakani vratili kući. Umrli su, a nisu ih imali priliku vidjeti. Srce mi se slama, užasno sam posramljena zbog svega - dodaje.

foto: Facebook

Bili su uplašeni, nikad se nisu igrali vani

Susjedi su rekli da su djeca djelovala uplašeno, a neke od njih vidjeli su kako kopaju po kantama za smeće tražeći hranu

-  Djeca su bila vrlo sramežljiva, neobično je kako ih nikad nisam vidjela da se igraju vani s ostalim vršnjacima - kazala je Kimberly Milligan (50).

foto: Facebook

Prije dvije godine dok je šetala susjedstvom i divila se božićnim ukrasima Milligan je rekla da je primijetila troje Turpinove djece i pohvalila ih za jaslice s malim Isusom ispred kuće. Oni su se skamenili i željeli su biti nevidljivi.

- Dvadesetgodišnjaci se nikada tako ne ponašaju. Zazirali su od komunikacije - rekla je.

Nicole Gooding, 35, koja je u susjedstvu živjela tri godine, rekla je da je prvi put vidjela obitelj prije dva mjeseca kad su majka i djeca čistili dvorište prepuno korova i limenki.

- Nikada ih nisam vidjela sve do tog dana - rekla je.

Neki od  susjeda Turpinove su usporedili s vampirima, objašnjavajući da suizlazili samo noću, svi su bili vrlo blijedi, kao da su htjeli biti nevidljivi.

Unatoč svemu, susjedi kažu da nisu imali razloga posumnjati da se nešto ozbiljno događa u toj obitelji. Sada se pitaju kako nisu vidjeli što se događa pred njihovim očima.

Dvaput proglasili bankrot

Par se oženio kad je Anne imala samo 16 godina. Posljednjih godina, redovno su obnavljali zaruke pred Elvisovim dvojnikom iz Las Vegasa. Ceremonijama su uvijek prisustvovala i djeca.

foto: Facebook

- Još sam u šoku. Obitelj je iz godine u godinu rasla, nisam primijetio ništa alarmantno osim da ih je bilo mnogo. Svi su bili vrlo pristojni i nasmiješeni - kazao je Elvisov dvojnik, Kent Ripley za CBS2.

foto: Facebook

Turpinovi su prije nekoliko godina iz Teksasa doselili u Perris, na istoku Los Angelesa. Dva puta su proglasili bankrot, posljednji put 2011. godine.

Obiteljski odvjetnik rekao da je su Davidovi prihodi, koji je po zanimanju računalni inženjer, bili prilično visoki, ali da je imao problema s podmirivanjem troškova zbog velikog broja djece. Odvjetnik kaže da se David nije činio zabrinutim zbog dvostrukog bankrota. Njegova supruga Louise bila je domaćica i nije zarađivala.

The home of David Allen and Louise Anna Turpin in Perris, California | Autor: MIKE BLAKE

Dnevnik.ba

 

18. travanj 2024 20:12