StoryEditor

BiH dobila kredit od 70 milijuna eura za izgradnju autoceste na Koridoru Vc

Piše D  /  06.01.2018., 02:01h

Također, potpisali su i Ugovor o suglasnosti na uvećanje zajma u vrijednosti deset milijuna eura za financiranje izgradnje dionice Prnjavor - Doboj.

- Cilj ugovora koji se odnosi na financiranje izgradnje dionice Prnjavor - Doboj, na autocesti Banja Luka - Doboj, jeste izgradnja 36,6 kilometara autoceste i 22,6 kilometara lokalnih puteva - rekao je Bevanda novinarima nakon potpisivanja. Istaknuo je da su nove okolnosti, zbog kojih je zatraženo povećanje kreditnog zaduženja, dodatni nepredviđeni radovi i neovisno elektroenergetsko napajanje duž trase.

U vezi s Ugovorom o garanciji za izgradnju dionice autoceste i dvije petlje na Koridoru Vc, Bevanda je kazao da će se time osigurati kontinuitet izgradnje mreže autocesta. - Bit će izgrađene dvije petlje Johovac i Rudanka. To će biti spoj autocesta Banja Luka - Doboj i Koridora Vc i to od Gradiške prema Splitu, s jedne strane i od Šamca prema Mostaru i Pločama, s druge strane - naveo je Bevanda.

Brown je istaknuo da potpisivanje ugovora pokazuje da povećanje trošarina na gorivo dovodi do novog ciklusa investiranja u sektor prometa.  - Već za ovu godinu je planirano u iznosu od 200 milijuna eura - naglasio je Brown. EBRD je odobrila zajam Javnom poduzeću Autoputevi RS uz garanciju BiH i podgaranciju RS.

Rok otplate je 15 godina, uključujući tri godine grace razdoblja.  

Dnevnik.ba

 

19. travanj 2024 03:17