StoryEditor

Atina želi "neprevodiv" naziv za Makedoniju

Piše D  /  30.01.2018., 05:01h

Grčka je priopćila u utorak kako želi da Makedonija usvoji "neprevodiv" naziv u cilju rješenja dugotrajnog spora između dvije zemlje, dok je posrednik UN-a izjavio da je pravo vrijeme za njegovo rješenje.

- Mislim da postoji volja ovdje, a također vjerujem i u Skoplju, da se pokuša doći do rješenja - izjavio je novinarima posrednik UN-a Matthew Nimetz nakon razgovora s grčkim ministrom vanjskih poslova Nikosom Kotziasom, prenosi Fena.

- Trebali bismo zgrabiti priliku. Usporavanje procesa neće imati nikakvog smisla, vrijeme je za donošenje odluka i mislim da smo stigli do toga - izjavio je 78-godišnji diplomata, koji posreduje u sporu od 1994. godine.

Grčka smatra da je naziv "Makedonija" dio njenog kulturnog naslijeđa i kako je to također naziv povijesne grčke pokrajine koja je bila središte drevnog carstva Aleksandra Makedonskog.

Spor je ostao neriješen od stjecanja neovisnosti bivše jugoslavenske republike 1991. godine.

- Prva stvar o kojoj treba raspravljati jeste jezik ili jezici susjednih zemalja u kojima se taj naziv ne može prevesti - izjavio je Kotzias za ERT televiziju.

Dodao je da će Atina podnijeti nacrt prijedloga Skopju u veljači.

- Razgovarali smo dokle smo stigli nakon višetjednih rasprava i potom ćemo to morati razmotriti - izjavio je Nimetz.

Kotzias je kazao da će svaki budući sporazum morati ratificirati grčki parlament i kako će također biti neophodne promjene u makedonskom ustavu.

Prošlog tjedna Nimetz je predložio alternativne nazive za Makedoniju, među kojima je i "Republika Nova Makedonija".

Posrednik UN-a danas je izjavio da su neki od njegovih prijedloga procurili u javnost, ne pojašnjavajući to dodatno.

Zbog grčkog protivljenja, Makedonija je primljena u Ujedinjene nacije pod nazivom "Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija" (FYROM).

Rješenje spora je potrebno kako bi se Makedonija mogla pridružiti NATO-u ili EU, jer je Grčka ranije zaprijetila kako će uložiti veto na njeno članstvo zbog spora oko naziva, prenosi AFP.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 18:34