StoryEditor

Ako završite medicinu, čeka vas posao u Domu zdravlja Ljubuški

Piše D  /  22.02.2018., 11:02h

To znači da je svaka usluga koja se pruži u Domu zdravlja Ljubuški u skladu s medicinskom strukom i svim zakonima i propisima ove države. Dakle, kad je pacijent ušao u dvorište Doma zdravlja, postao je naša odgovornost. Klinički put pacijenta od ulaza na vrata, predaje zdravstvene iskaznice na kartoteku, upućivanje pacijenta na određeni odjel, završetak obrade, uspostavljanje dijagnoze, ispisana terapija i puštanje pacijenta u krug Doma zdravlja – sve mora biti dokumentirano, evindentirano, stručno pokriveno i sva prikupljena dokumentacija mora biti na jednom mjestu, poručio je dr. Srećko Matić, ravnatelj Doma zdravlja Ljubuški.

Pred Domom zdravlja Ljubuški je ogroman proces koji će trajati najmanje 6 mjeseci. U ovaj proces će morati biti uključene medicinske sestre, liječnici, pa čak i tehničko osoblje.

Točno će se znati kad je netko dezinficirao prostoriju, radnu površinu, kad je netko odložio infektivni otpad. O svemu tome će postojati zapisnici, kaže dr. Matić.

Dom zdravlja Ljubuški u zakonski obavezan proces certificiranja ulazi u okviru programa INTEREG IPA, koji podrazumijeva i uvođenje europskih standarda. Radi se o projektu prekogranične suradnje BiH – Republika Hrvatska i Crna Gora. Ovaj hvale vrijedan projekt napisao je sam ravnatelj Doma zdravlja Ljubuški sa svojim suradnicima, piše Naša TV.

Na natječaju je bilo prijavljeno 150 projekata, a prošlo ih je samo 5. Projekt Dom zdravlja Ljubuški je bio drugi na rang listi. Trenutačno, domovi zdravlja Ljubuški, Metković, Dubrovnik i Tivat pripremaju projekt koji je vrijedan 2 milijuna eura. Iskreno se nadam da ćemo kvalitetnim projektom te novce dovući u Ljubuški, ističe Matić.

U sklopu ovoga projekta bila su predviđena i financijska sredstva za stručno putovanje u London i obilazak njihovih najboljih bolnica i hospicija.

Ono što smo u Londonu vidjeli, vjerojatno mi ovdje još dugo nećemo dostići. Ali svako iskustvo dobro dođe. Oni čak i ne znaju gdje se na karti nalazi BiH, stoga su oduševljeni s onim što smo mi pokazali jer ljubuški hospicij ima ono što i oni imaju i radimo ono što i oni rade. Jedina razlika između nas i njih je u financijskim sredstvima. Oni sva sredstva prikupljaju donacijama, tek 20 % dobiju od države, a 80 % donacijama. U prošloj godini, dobili su 20 milijuna funti donacija. Pored 270 zaposlenika, imaju i 600 volontera. Nažalost, Dom zdravlja Ljubuški, kao i hospicij nema niti jednoga volontera. A što se tiče donacija, otkako sam ja ravnatelj u ovih pet godina, nitko nije donirao ni jednu litru vode, a kamoli nešto drugo, kaže dr. Matić.

Dr. Matić je dva mandata ravnatelj Doma zdravlja Ljubuški te ističe kako ga je prije 5 godina dočekalo kaotično stanje kad je došao na ovu funkciju – financijski kolaps i tužbe djelatnika.

S velikim zadovoljstvom mogu kazati da na dan 31. prosinca 2017. nema dospjeloga neplaćenoga računa. Svoje obveze uredno isplaćujemo sukladno Zakonu o financijskom poslovanju. Zaposlili smo novih 20 ili 30 ljudi. I dok sam ja ravnatelj Doma zdravlja, tko završi Medicinski fakultet neće otići ni u Njemačku ni u Irsku nego će imati posla u Domu zdravlja Ljubuški, poručuje dr. Matić.

 

 

Izvor: Naša TV

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 20:24