StoryEditor

Agrokor gradovima i općinama duguje više od 700 milijuna kuna

Piše D  /  17.11.2017., 08:11h

Tako je, na primjer, krovna kompanija koncerna Agrokor Gradu Ninu dužna oko 5 tisuća kuna za komunalnu naknadu. Kod Grada Zagreba u pitanju su nešto veći iznosi i vidljiv je dug za komunalnu naknadu Agrokora od blizu 900 tisuća kuna, prenosi Index.hr.

Agrokorova turistička agencija Atlas ima milijunski dug prema Gradu Dubrovniku. Dužni su 4,3 milijuna kuna "prema odluci o zaustavljanju i parkiranju turističkih buseva". Atlas je manji iznos, od oko 4,5 tisuća kuna, ostao dužan i Gradu Poreču, i to za porez na tvrtku, dok se dug Gradu Zagrebu penje na nešto manje od 780 tisuća kuna, u što je ubrojena jedna presuda te komunalna naknada i spomenička renta.

Belje, poljoprivredno-prehrambena kompanija iz sustava Agrokora, ostala je dužna nizu gradova i općina. Grad Beli Manastir potražuje 777 tisuća kuna po rješenju za komunalnu naknadu i naknadu za uređenje voda te za zakup poljoprivrednog zemljišta. Za komunalnu naknadu dužni su i Ivanić Gradu, Osijeku, Vrbovcu i Zadru, no kako se radi o manjim iznosima, ukupni dug tim gradovima iznosi nešto više od 70 tisuća kuna. Dužni su i cijelom nisu općina, pa tako općina Bilje potražuje oko 160 tisuća kuna za korištenje poljoprivrednog zemljišta i razne fakture. Općina Čeminac od Belja potražuje oko 2,1 milijun kuna a dug se odnosi na zakup poljoprivrednog zemljišta, dok općina Darda ima potraživanje od preko 9 milijuna kuna. Na listi vjerovnika nalaze se i općine Jagodnjak, Kneževi Vinogradi, Križ, Petlovac i Popovac koje ukupno potražuju blizu 2 milijuna kuna.

Konzum dužan u 60 gradova

Konzum koji posluje po cijeloj zemlji, ima dug prema 60-ak gradova. Dugovi se uglavnom odnose na komunalnu naknadu, spomeničku rentu i zakup poslovnog prostora. Iako su dugovi u nekim slučajevima simbolični i iznose nekoliko stotina kuna, u slučaju Zagreba oni iznose oko 24 milijuna kuna. Preko milijun kuna duga imaju i u Zadru, a značajniji iznos duga potražuje i Varaždin, gdje nije plaćena komunalna naknada u iznosu od 580 tisuća kuna. Konzum ima dug i prema 30-ak općina, od kojih je najlošije prošla općina Kolan, prema kojoj postoji dug od 215 tisuća kuna za zakup poslovnog prostora.

PIK Vrbovec, Todorićeva mesna industrija, ostala je Gradu Vrbovcu dužna komunalnu naknadu u iznosu od 588 tisuća kuna. Dug za komunalnu naknadu i zakup poslovnog prostora imaju i prema Gradu Zadru, u iznosu od 175 tisuća kuna. Grad Zagreb je u ovom slučaju bolje prošao i dug iznosi oko 6 tisuća kuna.

PIK Vinkovci također imaju dug za komunalnu naknadu i zakup zemljišta prema Gradu Vinkovcima u iznosu od 431 tisuću kuna, dok su Gradu Otoku dužni 78,5 tisuća kuna. Dug imaju i prema pet općina - Andrijaševci, Markušica, Polača, Privlaka, Stari Mikanovci i Vođinci - u ukupnom iznosu od oko 110 tisuća kuna.

Tisak, slično kao i Konzum, ima dugove prema brojnim gradovima i općinama. Na listi vjerovnika ima više od 60 gradova, a dug je najveći prema Gradu Dubrovniku i iznosi 390 tisuća kuna. Značajniji iznos duga imaju i prema Gradu Zagrebu gdje je Tisak po raznim osnovama dužan više od 300 tisuća kuna. Na listi vjerovnika je i 30-ak općina, a najveći dug je prema Medulinu i iznosi oko 400 tisuća kuna.

Općini Trpinja Vupik duguje 2,7 milijuna kuna

Velpro Centar, Agrokorova veleprodajna firma ima dugove prema 12 gradova. Najveći dug imaju prema Gradu Bakru, kojem su za komunalnu naknadu dužni 743 tisuće kuna. Dug u Varaždinu za komunalnu naknadu iznosi gotovo 340 tisuća kuna. U Zagrebu dug Velproa iznosi 475 tisuća kuna.

Vupik - vukovarski poljoprivredno industrijski kombinat također ima dug prema lokalnoj samoupravi. Gradu Vukovaru dužni su za komunalnu naknadu oko 280 tisuća kuna, a za korištenje poljoprivrednog zemljišta 347 tisuća kuna. Vupik ima dug i prema pet općina, od kojih je najlošije prošla Trpinja, prema kojoj dug iznosi 2,7 milijuna kuna.

Zvijezda od jedinica lokalne samouprave ima dug samo prema Gradu Zagrebu koji se odnosi na komunalnu naknadu, u ukupnom iznosu od oko 1,5 milijuna kuna.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 09:45