StoryEditor

20 godina nakon svjetske bronce predstavljen dokumentarni film "Vatreni"

Piše D  /  16.05.2018., 02:05h

"Kao mali pratio sam hrvatske sportaše, pogotovo nogometaše, ali sam znao i za rat u vašoj zemlji. Na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj gledao sam te igrače kako hrabro izlaze na teren i igraju nevjerojatan nogomet, valjda mi se tada usadila ideja da snimim film o njima", istaknuo je Edson Ramirez rekavši kako su ga naši igrači oduševili i tijekom snimanja filma. Priznao je da je uživao u ovom projektu, prenosi HRT.

"Svi su oni velike zvijezde, ali svi su bili tako normalni i jednostavni. Oduševile su me njihove emocije koje smo prenijeli na film. Najveći problem nam je bio izbacivati kadrove jer smo snimili sjajne stvari", dodao je redatelj Ramierez. 

Miroslav Blažević: "Nikada si neću oprostiti što nismo postali svjetski prvaci"

Okupljene je svojim viđenjem događaja od prije 20 godina zabavio i trener koji je Vatrene odveo do svjetske bronce Miroslav Blažević.

"Teško je objasniti moje emocije kada se prisjetim Francuske ‘98. Kada imam neki problem sjetim se sjajnih francuskih dana i odmah mi je lakše. Svojim igrama obradovali smo naše navijače, ali i afirmirali našu zemlju i igrače u cijelom svijetu. Malotko tada nije čuo za Bobana, Šukera, Prosinečkog..., "rekao je Ćiro te dodao:" Dečki su bili prava klapa, a to je najvažnije."

Blažević je otkrio kako za jednom stvari ipak žali: "Nikada si neću oprostiti što nismo postali svjetski prvaci. Nisam smio izvaditi Zvonimira Bobana pola sata prije kraja utakmice. Da je Boban ostao u igri nikada nas Francuzi ne bi dobili u polufinalu."

"Trener svih trenera" smatra kako će ovaj dokumentarni biti dodatni impuls sadašnjoj reprezentaciji koju uskoro očekuje nastup na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. 

"Nadam se da će izbornik Dalić današnjim Vatrenima pokazati film i dodatno ih motivirati da ostvare rezultat u Rusiji," dodao je Blažević, čiji je sin, izvršni producent filma, Miroslav Blažević mlađi otkrio kako se u filmu pojavljuju snimke koje dosad još nisu viđene. 

"Stvaranje ovog filma bio je nevjerojatan proces. Imamo neke snimke iz arhive FIFA-e koje dosad nikad nisu emitirane, a naši su igrači u filmu otkrili neke stvari koje nikada nikome nisu rekli," rekao je Blažević junior.

Film će se od 24. svibnja do 13. lipnja prikazivati u Kaptol Boutique Cinema te CineStaru Zagreb, Rijeka, Osijek i Split, a sav prihod od ulaznica namijenjen je Udruzi Kolibrić i liječenju oboljelih od spinalne mišićne atrofije.

"Hvala svima koji su se sjetili oboljelih od SMA u trenutku kada su ostavljeni od sustava. Vatreni su nas oduševljavali prije 20 godina, a i danas nalaze način da nas oduševe zajedno sa svima koji su pomogli ovom projekt"u, izjavila je Ana Alapić, predsjednica Udruge roditelja vitalno ugrožene djece Kolibrići i pozvala sugrađane da pogledaju film u kinima.

Film "Vatreni" imat će premijeru u Zagrebu, Splitu, Hvaru i Opatiji, a nakon toga seli u Francusku te na festivale diljem svijeta.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 02:48