StoryEditor

Livnjak Tokić najstariji maratonac u Frankfurtu

Piše D  /  27.10.2017., 09:10h

Još je svega nekoliko dana ostalo do početka nedjeljnog Mainova Frankfurt Marathona (29. listopada), trećeg najbržeg maratona na svijetu kojeg ove godine trči oko trideset tisuća trkača iz cijelog svijeta. Među prijavljenim natjecateljima je i Eduard Tokić, 66-godišnji Hrvat iz Frankfurta koji je dobio startni broj 4084, prenosi Fenix Magazin.

Osim što je, koliko je dosad poznato, Tokić jedini Hrvat koji trči taj 42 kilometra (točnije 42195 metara) dugi maraton, on je sa svojih 66 godina i najstariji ovogodišnji natjecatelj. Svi oni koji dvoje hoće li popularni Eduardo, koji je prije odlaska u mirovinu držao poznati Sportsbar S9 u Frankfurtu, istrčati tu dionicu mogli bi se ugodno iznenaditi jer je Tokić siguran da će u nedjelju uspjeti pretrčati svih 42 i nešto kilometra.

– Ne mogu tvrditi da će to biti za manje od pet sati, koliko vjerujem da će biti, ali rutu maratona ću sigurno istrčati, samouvjeren je Tokić dok nam pokazuje svoja mjerenja po kojima je u 7 mjeseci priprema za maraton pretrčao točno 1475 km. Istrčao je i više, ali prva dva mjeseca nije mjerio.

Tokić nam napominje kako je u nekoliko navrata istrčao mali maraton (21,3 km) svaki put za manje od 2 sata i 19 minuta. Prosječno trči 6 minuta po kilometru, što je i za mlađe maratonce veliki uspjeh. U jednom danu je znao trčati i po pet i više sati te vikendom vozio bicikl s prijateljima, od 70 do 80 kilometara.

Pripremajući se za nedjeljni maraton u Frankfurtu, gdje živi 46 godina, otkad je došao iz rodnog Livna, Tokić kaže da je u 9 mjeseci priprema izgubio 19 kilograma. Da nije supruge Ljilje, koja striktno vodi brigu o njegovoj ishrani vjerojatno bi izgubio i više kilograma, a pitanje je bi li i sve to izdržao, priča Tokić koji posebice naglašava ulogu supruge u njegovoj pripremi za maraton.

Supruga Ljilja, koja je rodom iz Bosanskog Šamca a odrasla je u Osijeku, striktno vodi računa o njegovoj zdravoj ishrani koja je sastavljena od ribljih jela svaki drugi dan, mesa jednom tjedno, juhe svaki dan, špageta, mlijeka i mliječnih proizvoda te puno povrća i voća.

Tokić se strogo drži rasporeda: doručak u 8,30, objed u 14,30, večera ne kasnije od 18,30 sati. Veliki trud i odricanje potrebno za istrčavanje maratona Tokić tumači svojom ljubavlju za sport, posebice za trčanje koje je otkrio zadnjih godina. Ali, kaže, njemu kao sportašu ni za jedan sport nikada nije kasno.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 19:06