StoryEditor

Ustavni sud zabranio Milanoviću da bude mandatar za sastav buduće vlade, kao ni premijer, iz SDP-a bijesni

Piše desk  /  19.04.2024., 15:08h

Ustavni sud u petak je odlučio da se predsjednik RH Zoran Milanović svojim izjavama i ponašanjem, odnosno sudjelovanjem u kampanji bez podnošenja ostavke na predsjedničku dužnost doveo u poziciju da ne može biti mandatar za sastav buduće vlade, kao ni premijer.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović kazao je da je Milanović, za razliku od SDP-a, kršio upozorenje Ustavnog suda od 18. ožujka i izrijekom ponavljao da je u kampanji kao budući predsjednik vlade. Takvim izjavama i postupanjem Milanović se stavio u položaj sudionika u parlamentarnim  izborima, što on po svom ustavnom položaju dok je predsjednik republike ne može biti, zaključio je Ustavni sud.

Sada se nižu reakcije oporbe. "Šeparović upravo najavio ukidanje odluke 76 zastupnika o tome tko je mandatar za sastavljanje Vlade jer on to može kao čuvar Ustava. A tko čuva Ustav od Šeparovića? To je HDZ u trećem mandatu", napisala je Anka Mrak-Taritaš. "Državni udar! Ti ćeš poništiti volju saborskih zastupnika koje su izabrali sbi građani? Ti si iznad 4.000.000 ljudi? Nisi. Sram te bilo!", napisao je Krešo Beljak.

"Ustavni sud je dno dna. Preko pola milijuna građana je glasalo za to da Zoran Milanović bude mandatar. Ustavni sud ovo nije rekao prije izbora i utjecali su na izbornu volju građana, odnosno oduzeli su im pravo izbora. Ovo nije upisano nigdje u Ustavu i nema veze sa pameću, oni se direktno miješaju u izbor nove hrvatske Vlade. Sve ovo im je bilo poznato i ranije, ali su šutjeti. Sramota me u kakvoj državi živim", napisao je pak Gordan Maras.

"Pozovite građane pred Ustavni sud da im kažemo što mislimo o njima. Svete se Milanoviću zbog toga što ih je htio ukinuti. I treba ih ukinuti! Prvo su utjecali na kampanju, a sada žele utjecati i na to tko će biti mandatar", komentirao je Maras.  SDP je odmah sazvao presicu na kojoj će komentirati odluke Ustavnog suda u 15.30. "Predsjednik SDP-a komentirat će priopćenje i upozorenje Ustavnog suda", stoji u pozivu.

Dnevnik.ba

18. svibanj 2024 20:47