StoryEditor
kultura

Napretkov tjedan kulture: Izložbom fotografija obilježen Svjetski dan osoba s Down sindromom

Piše fena  /  20.03.2024., 20:38h

Otvaranjem izložbe fotografija autorice Darije Delić pod nazivom ‘‘Nebo‘‘, u povodu Svjetskog dana osoba s Down sindromom, u srijedu navečer nastavljen je Napretkov tjedan kulture.

Autorica Daria Delić, mlada djevojka s Down sindromom, u izjavi za Fenu otkrila je da joj je trebalo dugo vremena kako bi uslikala sve fotografije.

- Želim da svi budu sretni zbog mene. Radila sam kombinaciju slika od koje je došla i velika izložba. Drago mi je da je ovdje veliki broj ljudi i da su me podržali – poručila je Daria.

Dopredsjednik Središnje uprave HKD Napredak i predsjednik Glavne podružnice Mostar Miroslav Landeka rekao je kako prvi put surađuju s Udrugom za Down sindrom Mostar te kako na ovaj način obilježavaju i njihov dan: 21. ožujka.

- Predložio sam da ovo bude tradicija te da ubuduće, u sklopu Napretkovog tjedna kulture, predstavljamo sadržaj kojega radi Udruga za Down sindrom Mostar, a kako bismo i na ovaj način bili inkluzivni i ovo društvo činili boljim – poručio je Landeka.

Govoreći o izložbi, voditelj galerije Dalibor Nikolić rekao je da su od ukupno 1.300 fotografija odabrali njih 60 koje tretiraju nebo kao motiv. Kako je pojasnio, jedan dio fotografija napravljen je s tla, dok je drugi dio fotografiran iz aviona.

- Sam postav promatrača pozicionira ispod neba i u nebo. Samo jedna fotografija na ovoj večerašnjoj izložbi ne prikazuje nebo, nego sakralni trenutak unutar kojega možemo vidjeti nagovještaj Uskrsa – dodao je Nikolić.

Ravnatelj Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače Danijel Vidović izrazio je zadovoljstvo što su, kao ustanova, na ovaj način mogli dati mali obol ovoj, kako je rekao, povijesnoj izložbi.

- Na ovaj način pomičemo granice i povećavamo svijest da su i osobe s poteškoćama u razvoju među nama i da trebamo raditi na njihovoj inkluziji, povećavati svakodnevno razinu njihove uključenosti u društvo te na taj način pomicati granice u pozitivnom smislu. Drago mi je da smo i mi dio te priče – zaključio je Vidović.

Napretkova manifestacija nastavlja se u četvrtak nastupom Ansambl ‘‘Fugato‘‘ iz Zenice, koji izvodi srednjovjekovnu glazbu.

Ansambl, kojeg čini osam glazbenika, kroz španjolsku, francusku i talijansku srednjovjekovnu glazbu traga i za glazbom tvrđava Bosne i Hercegovine u kojem je pronašao svoj podij za vlastiti izričaj.

Koncert će se održati u Galeriji kraljice Katarine Kosača s početkom u 19 sati.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 09:53