StoryEditor
ministar vp bih

Konaković: "Znao je krvnik i ratni zločinac Mladić što radi političko i vojno rukovodstvo RS"

Piše desk  /  28.04.2024., 11:00h

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković oglasio se na društvenim mrežama.

U svojoj objavi se dotaknuo genocida u Srebrenici, te mnogih negatora, koji su se pojavili u posljednje vrijeme, a sve zbog Rezolucije o Genocidu koja će biti preporučena Generalnoj skupštini UN-a. 

- Znao je krvnik i zločinac Ratko Mladić što radi političko i vojno rukovodstvo RS, pa ih je čak na to i upozorio. Na jednom od zasjedanja Skupštine srpskog naroda u Bosni i Hercegovini održanom u Banjoj Luci je rekao:

"Prema tome, mi ne možemo očistiti niti možemo imati rešeto da prosijemo samo da ostanu Srbi ili propadnu Srbi, a ostali da odu. Pa to je, to neće, ja ne znam kako će gospodin Krajišnik i gospodin Karadžić objasniti svijetu. To je, lјudi, genocid. Mi moramo da pozovemo svakog čovjeka koji je čelom polјubio ove prostore i teritoriju države koju hoćemo da napravimo.

Znao je, upozorio i na kraju zapovjedao tom krvavom izvedbom - napisao je Konaković.

U nastavku je dodao da je Memorijalni centar Potočari objavio "Transkripte genocida" na svojoj web stranici.

- Ne postoje genocidni narodi nigdje na svijetu. Genocidan je samo onaj dio naroda koji slavi genocid, veliča počinitelje i negira da se dogodio. Poznajem osobno mnogo Srba u Srbiji i Bosni i Hercegovini koji prihvaćaju činjenice, žale za žrtvama, osuđjuju počinitelje i nalogodavce. Nema generaliziranja - kazao je Konaković.

Dnevnik.ba

08. svibanj 2024 17:36