StoryEditor
američki predsjednik

Biden: "SAD će uskratiti oružje Izraelcima ako uđu u Rafah"

Piše desk  /  09.05.2024., 08:58h

- Jasno sam dao do znanja da, ako uđu u Rafah, neću isporučivati oružje koje se povijesno koristilo kako bi se obračunalo s Rafahom, s gradovima, koje se bavi tim problemom, rekao je Biden u intervjuu za CNN.

Bidenovi komentari najsnažniji su javni iskaz do sada u njegovim nastojanjima da odvrati izraelski napad na Rafah, istovremeno upozoravajući na rastući jaz između SAD-a i njegova najjačeg saveznika na Bliskom istoku.

Biden je priznao da je Izrael upotrebljavao američko oružje za ubijanje civila u Gazi, gdje je Izrael pokrenuo sedmomjesečnu ofenzivu s ciljem uništenja Hamasa. Izraelska je dosad ubio 34.789 Palestinaca, većinom civila, priopćilo je ministarstvo zdravstva Gaze.

- Civili su ubijeni u Gazi kao posljedica tih bombi i drugih načina na koje napadaju naseljena mjesta, rekao je upitan o bombama teškim 900 kg, isporučenima Izraelu.

Izrael je ovaj tjedan napao Rafah, gdje je više od milijun Palestinaca potražilo utočište, ali Biden je rekao da ne smatra izraelske udare invazijom punog opsega jer nisu pogodili "centre naseljenosti".

Visoki američki dužnosnik, govoreći pod uvjetom anonimnosti, rekao je da je Washington pažljivo pregledao isporuku oružja koje bi se moglo koristiti u Rafahu i kao rezultat toga zaustavio isporuku koja se sastoji od 1800 bombi od 907 kg i 1700 bombi težih od 200 kg.

Intervju je objavljen nekoliko sati nakon što je ministar obrane Lloyd J. Austin III javno priznao da je Bidenova odluka prošlog tjedna da obustavi isporuku tisuća teških bombi donesena zbog zabrinutosti za Rafah, jer se Washington protivi velikoj izraelskoj invaziji bez zaštite civila.

Izraelska kampanja u Gazi pokrenuta je napadom Hamasa na Izrael 7. listopada. Tada je ubijeno oko 1.200 ljudi, a oko 250 ih je oteto, od kojih se vjeruje da su 133 i dalje u zatočeništvu u Gazi, prema izraelskim podacima.

Biden je rekao da će SAD nastaviti s isporukom obrambenog oružja Izraelu, uključujući sustav protuzračne obrane Iron Dome.

- Nastavit ćemo osiguravati sigurnost Izraela u smislu Iron Domea i njihove sposobnosti da odgovore na napade koji su nedavno došli s Bliskog istoka, rekao je.

- Ali to je, to je jednostavno pogrešno. Nećemo isporučivati oružje i topničke granate, dodaje.

Dnevnik.ba

19. svibanj 2024 17:17