StoryEditor
srijeda, 17. travnja

Milanovićeva odluka o raspisivanju izbora srijedom diskriminira sve hrvatske državljane koji ne žive u Hrvatskoj

Piše J.G.  /  16.03.2024., 16:53h

Državljani Hrvatske ne bi smjeli ispaštati zbog politikantstva u Zagrebu. Prema svim državljanima Hrvatske predsjednik Republike bi se trebao jednako odnositi i zastupati njihove interese. A jedan od vrhunskih interesa svakog državljanina Hrvatske je da svojim glasom ima nesmetano pravo utjecati na sastav novog saziva Sabora.

Raspisivanjem parlamentarnih izbora u Republici Hrvatskoj za srijedu, 17. travnja, ove godine, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, grubo je narušio demokratska svojih sunarodnjaka koji ne žive u Hrvatskoj. 

Naime, dan održavanja parlamentarnih izbora u Hrvatskoj će biti neradni dan te će svim građanima Hrvatske biti omogućeno da nesmetano ostvare svoje demokratsko pravo biranja zastupnika za Hrvatski sabor.

No, to pravo nesmetano neće moći ostvariti državljani Hrvatske koji žive u BiH i drugim zemljama svijeta s obzirom na to da mnogi zbog poslovnih obaveza neće moći taj doći na birališta i glasovati. Time je Milanović državljane Hrvatske podijelio na građane prvog i drugog reda – one koji mogu i one koji ne mogu nesmetano ostvariti svoje biračko pravo.

Na prvi pogled može se učiniti kako je ovakav potez još uvijek aktualnog predsjednika Hrvatske nespretan ili kako su državljani Hrvatske koji žive u BiH i svijetu žrtva Milanovićevih „sitnih“ podmetanja predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću, no to u krajnjoj liniji uopće nije bitno.

Državljani  Hrvatske ne bi smjeli ispaštati zbog politikantstva u Zagrebu. Prema svim državljanima Hrvatske predsjednik Republike bi se trebao jednako odnositi i zastupati njihove interese. A jedan od vrhunskih interesa svakog državljanina Hrvatske je da svojim glasom ima nesmetano pravo utjecati na sastav novog saziva Sabora.

Tijekom svoga predsjedničkog mandata Milanović je stekao brojne simpatije među Hrvatima u BiH zbog svoje verbalne podrške u borbi Hrvata za ravnopravnošću triju konstitutivnih naroda u BiH i zaštiti ustavnosti u ovoj zemlji. Iako je u pojedinim trenutcima njegova verbalna podrška bivala kontraproduktivna, ukupno gledano Milanović je stekao značajan ugled među Hrvatima u BiH.

No, cijelo vrijeme prema njemu je postojala i zadrška upravo iz razloga jer je njegova podrška bila samo verbalna. Brojni glasovi cijeli njegov mandat upozoravaju kako je njegova podrška samo deklarativna te da nije do kraja zaslužio povjerenje Hrvata u BiH.

Raspisivanjem izbora za srijedu, 17. travnja, takvi glasovi su dobili na težini jer je naprosto nedopustivo raspisati izbore na način da svi državljani Hrvatske ne mogu na isti način ostvariti svoje biračko pravo.

Birači bi na izborima trebalo navedeno ozbiljno uzeti u obzir i to iz razloga što je jednakopravan položaj Hrvata u BiH vrhunski nacionalni interes Hrvatske o kojem ovisi ukupna stabilnost Republike Hrvatske. Ako se bilo tko iz Zagreba prema Hrvatima u BiH i ostatku svijeta ponaša diskriminirajuće, to onda sugerira kako su takve osobe spremne staviti vlastite interese ispred interesa Republike a takvi kandidati i političke opcije ne zaslužuju povjerenje odgovornih birača.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 06:58