StoryEditor
premijerka vlade hnž

Marija Buhač: "Ne želim da ičije dijete, pa tako ni moja tri sina, ikada bude primorano napustiti BiH"

Piše desk  /  30.11.2023., 14:17h

Nedavno je izabrana nova Vlada Hercegovačko-neretvanske županije. Na njezino čelo došla je prvi put u povijesti žena. Marija Buhač, predsjednica Vlade HNŽ-a, u intervjuu za Večernji list BiH govori o počecima rada Vlade, planu za iduće razdoblje, stanju u županiji, državi..., potrebi političkog dogovora i konsenzusa, ali i donošenju mjera kako bi se otvarala nova radna mjesta, a mladi ostajali u ovoj županiji, državi.

Večernji list: “Ništa nije nemoguće za onoga tko ima volju pokušati!” Tim ste riječima završili obraćanje pred zastupnicima u Skupštini kada ste od njih zatražili povjerenje koje vam je i iskazano. Čini mi se kako ste te riječi konkretnim potezom već na prvoj stepenici opravdali uspješnim okončanjem općega štrajka zdravstvenih djelatnika u HNŽ-u?

- To sam, citirajući jednoga velikog državnika, izrekla preuzimajući mandat predsjednice Vlade. U toj poruci vidim motiv i vjeru da uistinu ništa nije nemoguće, samo treba pokušati. Štrajk zdravstvenih djelatnika zatekao nas je kao gorući problem, ali smo odmah pristupili njegovu rješavanju. Javnosti je poznato koje smo poteze povukli i kako smo došli do okončanja štrajka. No, rješavanje tog pitanja bilo je prigoda za resornoga ministra dr. Milenka Bevandu i mene uputiti na nužnost potrebe ozbiljnih reformi našega zdravstvenog sustava. Ovakvo je stanje krajnje neodrživo i dovodi do ozbiljnih destabiliziranja. Kao što sam u prigodi potpisivanja kolektivnoga ugovora i kazala, okončanje štrajka ne vidim kao kraj priče o zdravstvu. Dapače, vidim ga kao početak iznimno velikoga posla koji čeka i nas u Vladi i sve zdravstvene ustanove, ali i ostale dionike zdravstvenoga sustava po zakonskoj vertikali. Želimo mjerodavnosti u zdravstvu vratiti u zakonom utvrđene okvire, gdje, prije svega, mislim na financiranje zdravstvenih ustanova, odnosno plaćanje usluga zdravstvene zaštite na jednoj strani, a investicijsko održavanje i kapitalna ulaganja na drugoj. Svjesna sam kako će tema zdravstva u velikoj mjeri dominirati tijekom našega mandata, ali zaista se ne bojim, zajedno sa svojim suradnicima, članovima Vlade, poduzimati konkretne poteze kako ne bismo ponovno došli u situaciju kakvu smo imali u proteklih mjesec dana. Možda, kako je zaključio i ministar Bevanda, budemo promicatelji ideje kreiranja novoga modela financiranja na razini Federacije BiH koji bi jamčio opstojnost cjelovitoga zdravstvenoga sustava u entitetu.

Večernji list: Prva ste žena na mjestu predsjednika Vlade HNŽ-a. Kako doživljavate tu činjenicu?

- Bila bih sretnija da je na sličnim pozicijama mnogo više žena. Naravno da ovu dužnost doživljavam kao veliku čast, ali i kao još veću odgovornost te obvezu prema našoj društvenoj zajednici, prema sugrađanima. Nisam od velikih obećanja, pogotovo kada njihova realizacija ovisi o nizu čimbenika osim o meni samoj, ali mogu bez zadrške obećati kako ću uložiti svoj osobni maksimum kako bih konkretnim radom doprinijela pomaku nabolje u svim segmentima za koje smo mi u Vladi mjerodavni, ujedno i promjeni trenutačnoga poimanja položaja i uloge žene u našemu društvu. Nastojat ću svojim radom dodatno ohrabriti žene za aktivnije uključivanje u općedruštveni život, pa i u politiku jer iskreno želim da žena na najodgovornijim položajima više ne bude iznenađenje.

Večernji list: Postoje brojna nagađanja o tomu kako ste zapravo stanje zatekli u Županiji? Spominjan je u medijima veliki suficit, a s druge strane, na zajedničkoj ste konferenciji za novinare ministar financija i vi naglasili kako ste naslijedili velike obveze?

- Prije odgovora, zahvaljujem prethodnom sazivu Vlade na njegovu radu jer ne smijemo gubiti iz vida da je djelovao u zahtjevnim vremenima i ostavio određeni doprinos u smislu napretka u odnosu na stanje u kojemu je preuzeo svoju dužnost. Vezano uz stanje u kojemu smo mi zatekli županijski proračun, o tomu ova prva tri tjedna nisam konkretno govorila dok nismo završili podrobne financijske analize. Sada, nakon što smo usvojili prijedlog izmjena i dopuna proračuna za tekuću i prednacrt proračuna za iduću godinu, stvari su jasne, a daleko su od sjajnih.

Ministar financija, kolega Adil Šuta, na jednoj je od prvih sjednica istaknuo kako je HNŽ financijski stabilan u smislu isplate osobnih dohodaka i drugih primanja proračunskih korisnika, ali je i istaknuo činjenicu da smo naslijedili vrlo ozbiljna kreditna zaduženja, sudske presude koje nose značajne financijske iznose, kao i niz drugih financijskih obveza na koje moramo dati odgovor. Nije zahvalno sada iznijeti podatak da će HNŽ tekuću godinu, izgledno, zaključiti s devet milijuna maraka u minusu, ali dužna sam i pred skupštinske zastupnike i pred našu javnost, sugrađane transparentno izići s preciznim podacima, neovisno o tomu kakvi su. Uostalom, tu sam transparentnost obećala već prvi dan. Činjenica je da smo ostavljeni potpuno bez manevarskoga prostora za intervencije u izmjene i dopune proračuna za tekuću godinu i toga smo svjesni.

Međutim, kroz prijedlog proračuna za 2024. godinu jasno ćemo pokazati novu viziju i drukčiji pristup u gospodarenju javnim financijama, isključivo prema načelu trošenja samo onoga što smo uprihodili. To je jasan zaokret koji slijedi. Cilj nam je, unatoč svim poteškoćama i brojnim obvezama koje su nas dočekale i pred kojima nećemo zatvoriti oči, ovu županiju ipak graditi po mjeri svakoga čovjeka, ali i županiju jednakih mogućnosti za sve.

Večernji list: Vaše riječi lijepo zvuče, ali stvarnost nije idilična. Financijski pokazatelji su, očito, nezahvalni, ali je i demografska situacija jako loša, značajan broj mladih odlazi, a ni gospodarski pokazatelji nisu optimistični. Kako to komentirate?

- Da, nažalost, sve što ste naveli surova je istina. S tom je problematikom suočena cijela BiH, kao i države u okruženju, pa i šire. No, to ne smije biti alibi, nego izazov i zadaća na koju moramo odgovoriti. Na tomu ćemo tragu naše djelovanje temeljiti na nekoliko ključnih strateških dokumenata u sklopu kojih su već utvrđene prednosti koje HNŽ ima i koje trebamo staviti u funkciju gospodarskoga razvitka. To smo jasno postavili u programskim smjernicama rada Vlade.

Konkretno, osnažit ćemo mjere koje će ohrabriti mlade ljude da se ne boje osnovati obitelj i imati djecu, a na osobit ih način moramo ohrabriti u vjeri kako se isplati učiti i ulagati u znanje. Država, u ovomu slučaju Županija, mora učiniti sve kako bi osigurala takve zakonske okvire koji neće tjerati ulagače s ovih prostora, nego ih, naprotiv, olakšicama i ukidanjem brojnih parafiskalnih nameta privlačiti da ovdje ulažu svoj kapital, stvaraju nova radna mjesta i nove vrijednosti, što vodi boljem životnom standardu i oporavku demografskih kretanja.

Večernji list: U javnosti se često može čuti kako je HNŽ jedna od najljepših, najbogatijih i turistički najprivlačnija županija u BiH, no koristimo li te resurse dostatno dobro?

- Zaista je mnogo učinjeno na promociji HNŽ-a diljem svijeta. Sigurna sam kako danas nema mnogo krajeva u kojima se nije čulo za Međugorje, Stari most, Vjetrenicu, Hutovo blato, neumsku obalu itd... Također je činjenica kako je turizam u našemu ukupnom bruto društvenom proizvodu ključna karika. Na nama je taj potencijal dodatno osnažiti i u punini iskoristiti. Za to su nam potrebni snažna Zračna luka Mostar, visoko razvijena cestovna infrastruktura, preustroj turističkoga sektora, a iznad svega kvalitetni ljudi. Ako uspijemo sve navedeno pretočiti u konkretnu ponudu, a vjerujem da hoćemo, ovaj će prostor ostvariti svoj bogomdani potencijal izrastanja u mjesto ugodnoga življenja.

Večernji list: Za odgovoriti na sve izazove koji stoje pred vama potrebna je politička stabilnost i konsenzus. Polazeći od činjenice da je HNŽ u političkom smislu vrlo složen prostor, vjerujete li kako će političke snage koje podržavaju ovu Vladu biti stvarni vjetar u leđa vašim zamislima i energiji?

- Ni jedne ozbiljne reforme, ni jednoga radikalnijeg poteza u smislu gospodarskih ili drugih mjera u ovoj županiji nema i ne može biti bez konsenzusa ključnih čimbenika Vlade. Tako je to zapravo svugdje, s tim da je HNŽ i po tom pitanju specifičan.

U ovoj županiji konsenzus oko svih pitanja moraju postići predstavnici političkih stranaka, ali i predstavnici naroda i građana koji ovdje žive. Bez obzira na te posebnosti, vjerujem kako svi imamo jednak cilj i zato ne dvojim u snažnu potporu jer smo prije potvrđivanja Vlade zajednički utvrdili naše strateške ciljeve i na tim osnovama te na tom programu zatražili povjerenje skupštinskih zastupnika. Suradnja s ministrima koje, zajedno sa sobom, vidim kao jedan maleni tim koji je pred velikom zadaćom, počela je korektno i koherentno i to se osjeti već s prvim pokazateljima. Očekujem da ćemo tako i nastaviti, a to od nas očekuju i naši sugrađani.

Večernji list: Mnogo je zadaća i obveza koje ste stavili pred sebe i novu Vladu. S obzirom na činjenicu da radni dan traje samo 24 sata, kako uskladite obiteljske potrebe s obvezama koje nosi dužnost predsjednice Vlade?

- Bez potpore i razumijevanja obitelji bilo bi, dakako, mnogo teže. Kazala sam već kako na ovaj posao gledam kao na iznimnu čast, ali i kao veliki izazov i još veću odgovornost. Zato je u borbi za bolje sutra svakoga čovjeka u Hercegovačko-neretvanskoj županiji sadržana i borba za bolje sutra i moje obitelji. Ne želim da ičije dijete, pa tako ni moja tri sina, ikada bude primorano napustiti ovu zemlju. Da parafraziram onu misao s početka, ništa nije nemoguće za onoga tko ima snage pokušati.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 15:25